23. 2. 2015

Spotřební materiál – popis, nákup a použití

Napodiv nikde zatím nemáme k dispozici vlastní popis spotřebního materiálu v češtině. Tak jsem se takříkajíc do roka a do dne od ostrého startu hry rozhodl zastoupit Wargaming a udělat to sám. Hlavní rozdíl proti pécéčkovým verzím tohoto seznamu je, že položky se jmenují tak, jak je vidíme ve hře – tedy anglicky. Přidal jsem pár speciálních xboxových drobností ohledně nakupování a používání ve hře. A nakonec i několik poznámek k tomu, jak je to některými druhy materiálu ve světě skutečných tanků.

Seznam spotřebního materiálu ve hře

S_repair Small Repair Kit
Malá sada nářadí
3 000 S Při aktivaci opraví jeden poškozený modul. Pokud je poškozený pouze jeden, stačí krátký stisk příslušného tlačítka. Pokud je jich více, je potřeba zvolit modul k opravě pomocí dlouhého stisku a přes radiální menu, jinak (od verze 1.7) vždycky automaticky opraví pásy. Opraví je vždy oba najednou.
L_repair Large Repair Kit
Velká sada nářadí
50 G
nebo
20 000 S
Při aktivaci opraví všechny poškozené moduly najednou a spotřebuje se. Pasivně přidává 10% bonus k rychlosti všech oprav posádkou. Po spotřebování se deaktivuje i bonus.
S_first_aid Small First Aid Kit
Malá lékárnička
3 000 S Při aktivaci vyléčí jednoho vyřazeného člena posádky. Pokud je zraněný pouze jeden, stačí krátký stisk příslušného tlačítka. Pokud je jich více, je potřeba si zvolit příslušného člena pomocí radiálního menu (dlouhý stisk).
L_first_aid Large First Aid Kit
Velká lékárnička
50 G
nebo
20 000 S
Při aktivaci vyléčí všechny vyřazené členy posádky najednou a spotřebuje se. Pasivně přidává 15% bonus k odolnosti posádky vůči zranění. Po spotřebování se deaktivuje i bonus.
S_fire Manual Fire Extinguisher
Ruční hasící přístroj
3 000 S Když dojde k požáru motoru nebo palivové nádrže, uhasí požár. Bez ohledu na rychlost reakce požár vždy způsobí alespoň jedno poškození navíc k tomu, co způsobil samotný zásah.
L_fire Automatic Fire Extinguisher
Automatický hasící přístroj
50 G
nebo
20 000 S
Aktivuje se automaticky půl sekundy po vzniku požáru. Pasivně přidává 15% odolnosti vůči vzniku požáru. Po spotřebování se deaktivuje i bonus.
Gas_100 100-octane Gasoline
100 oktanový benzín
5 000 S Zvyšuje výkon motoru (zrychlení vozidla) a rychlost otáčení věže o 5%. Nemusí se aktivovat, použitím v bitvě se spotřebuje. Dá se použít pouze v amerických, britských, francouzských a německých vozidlech s benzínovými motory.
Gas_105 105-octane Gasoline
105 oktanový benzín
50 G
nebo
20 000 S
Zvyšuje výkon motoru (zrychlení vozidla) a rychlost otáčení věže o 10%. Nemusí se aktivovat, použitím v bitvě se spotřebuje. Dá se použít pouze v amerických, britských, francouzských a německých vozidlech s benzínovými motory.
LL_oil Lend-Lease Oil
Importovaný olej
5 000 S Zvyšuje výkon motoru (zrychlení vozidla) o 5%. Nemusí se aktivovat, použitím v bitvě se spotřebuje. Dá se použít pouze v sovětských vozidlech. V kombinaci s Removed Speed Governor (Odstraněný omezovač rychlosti) poskytuje celkový bonus 15,5%.
Rem_limit Removed Speed Governor Odstraněný omezovač rychlosti 3 000 S Dočasně zvyšuje výkon motoru (zrychlení vozidla) o 10% za cenu jeho poškození. Tlačítko, ke kterému je přiřazené, ho v bitvě zapíná a vypíná. Jde vlastně o zařízení a ve skutečnosti se nikdy „nespotřebuje“. Motor se poškozuje při každém zrychlení až do úplného vyřazení z provozu. Poškození motoru se po návratu z bitvy přičte k nákladům za opravy. Efekt se dá kombinovat s Lend-Lease Oil (Importovaný olej), pak je celkový bonus k výkonu motoru 15,5%. Dá se použít pouze v sovětských vozidlech.
Ratio_rus





Ratio_us


Ratio_ge

Ratio_jp


Ratio_gb



Ratio_fr
Extra Combat Rations
Zvýšené dávky potravin
(SSSR)

Case of Cola
Bedna Coly
(USA)

Chocolate
Čokoláda
(Německo)

Onigiri
(Japonsko)


Pudding and Tea
Puding a čaj
(Velká Británie)

Strong Coffee
Silná káva
(Francie)
50 G
nebo
20 000 S
Všechny tyto potraviny zvyšují úroveň tréninku celé posádky o 10%. Takže např. 90% procentní posádka s nimi funguje jako 100%, co aktivuje i všechny získané perky (vlastnosti). Bonus zůstáva aktivní i po dosažení 100%. Celá posádka má pak vylepšené všechny své základní vlastnosti a dosažené skilly (zkušenosti) na 110%. Každý národ používá jiný druh potravin. Nelze tedy použít např. čokoládu v britském vozidle. Potraviny není nutné aktivovat, v bitvě se automaticky spotřebují.

 

Jak nakoupit a instalovat spotřební materiál

Pro spotřební materiál máte ve hře vyhrazené tři volné pozice. I když se to nikde nepíše, je dobré si dávat pozor na to, v jakém pořadí si je tam vkládáte a dělat to na každém vozidle stejně. Každá ta pozice totiž odpovídá jednomu tlačítku na ovladači. A není nic horšího, než si v nějaké adrenalinové situaci místo uhašení motoru opravit pásy. ;-) Jaké tlačítko patří ke které pozici jsem vám vyznačil na následujícím obrázku:

Cons_posit

Další věc ve které často nebývá jasno je to, jak je to se zásobami. Z různých operací nebo i prodaných tanků vám v garáži může zůstat nějaký nevyužitý materiál. Který to je a jaká je ta zásoba se dá dozvědět jenom poměrně nešikovně. Musíte si otevřít seznam materiálu. U položky, u které místo ceny uvidíte např. Reserve: 74 - máte ještě přesně tolik kusů v zásobě. Pokud ji vyberete, v zásobách vozidla bude před cenou ještě napsáno Resupply:. To je známka toho, že například hasící přístroj byl doplněný ze zásob a jeho cena se neodečte z vašich peněz.

Dávejte si ovšem pozor: jakmile zásoba dojde, začnou se vám z výsledků bitev odpočítávat peníze. Jak uvidíte v následujícím videu, u některých položek můžete změnit měnu z Goldů na stříbrňáky a naopak (kurz je 1G=400S). Tato změna je trvalá (dokud ji sami zase nezměníte). Jestliže si tedy například u prémiového střeliva přepnete měnu na stříbro, doplňovat se vám vždycky bude za stříbrňáky. Jakmile ale dojdou zásoby spotřebáku a vy jste si u něj měnu nezměnili, po delší dobu si nemusíte vůbec všimnout, že vám najednou ubývají Goldy.

Nepříjemné je, že v seznamu materiálu nikdy nevidíte stav zásob u toho druhu, který právě používáte. Proto ho musíte nejdříve dát pryč (nebo tam dočasně dát něco jiného). Když si pak znovu otevřete seznam, už se vám zobrazí počet kusů. No a asi nemusím zdůrazňovat, že stav potravinových dávek pro nějaký národ můžete kontrolovat pouze přes vozidlo stejné národnosti. Z amerického tanku rozhodně neuvidíte stav německých čokolád.

Ještě dvě poznámky k materiálu, pokud máte v plánu prodat tank: Je dobré si na posledních pár her s vozidlem vypnout automatické doplňování střeliva (zaškrtávátko Auto Resupply pod seznamem munice) a nějak rozumně vystřílet prémiáky. Až na drobné výjimky, kdy následující dělo používá tu samou munici, totiž už peníze za toto střelivo už nikdy neuvidíte (v xboxové verzi nemáme sklad, nemůžeme nic prodávat – jenom spotřebovat). S běžným spotřebním materiálem to dělat nemusíte, ten se po prodeji vozidla automaticky vrátí do zásob.

Společně s itsWhisper4 jsme vám připravili krátké video, kde je to všechno vidět v akci. Ta velká tlačítka co tam problikávají ukazují, co právě bylo zmáčknuto na ovladači. Všimněte si přitom, kde a jak se mění způsob platby za střelivo a za spotřební materiál z Goldů na stříbrňáky a zpátky. Uvidíte tam i chování zásob (u hasičáku) a jeho výměnu za čokoládu.

 

Poznámky k některým druhům materiálu

Automatický hasící přístroj není zrovna nejpřesnější označení. Ve skutečnosti to bylo zařízení, které muselo být v tanku zabudované už při jeho konstrukci. Nejde ovšem o žádnou obdobu „sprch“ co se používají v budovách. V reálných tancích vždycky vypadalo (a dodneška vypadá) tak, že jde o soustavu požárních čidel, která jakmile zjistí oheň, odpálí pyropatrony na uzávěrech s lahvemi nějakého plynu, který z prostoru požáru vytlačí veškerý kyslík a tak zabrání dalšímu hoření. Kdysi se používal oxid uhličitý, dneska jde většinou o směs lehčích tzv. inertních plynů.

Benzíny s vyšším oktanovým číslem zvyšují účinnost spalování v benzínových motorech. Většina německých a spojeneckých strojů ve 2. světové válce opravdu jezdila na benzín, zatímco sovětských na naftu. S diesely se ale potkáte i na vyšších tierech Američanů nebo Francouzů – takže ani u nich nemusíte mít někdy tato vylepšení k dispozici.

Lend-Lease Oil jsem přeložil jako Importovaný olej proto, že Lend-Lease je výraz pro tzv. dohodu o půjčce a nájmu. šlo o smlouvy např. mezi USA a Velkou Británii, mezi západními spojenci a SSSR o dodávkách vojenského materiálu. Sověti potřebovali pomoci docela hodně (nákladní auta, letecký benzín apod.) – a mezi jiným v rámci této půjčky dováželi i motorový olej. Podle všeho kvalitnější než sovětský. ;-)

Odstraněný omezovač rychlosti je tak trochu zjednodušená položka. Ve skutečnosti měly (a dodneška mají) ruské tanky na svých dieselových motorech akorát tzv. automatické regulátory. Ty nejenom omezují obrátky motoru, ale také se je podle polohy pedálu plynu vždycky snaží držet na stejné výši. Při jízdě z kopce tedy regulátor ubere a naopak při jízdě do kopce přidá na množství nafty, které palivové čerpadlo vstřikuje do motoru. Takže si to rozhodně nepředstavujte jako nějaká ta dnešní elektronická udělátka v rychlých autech.

Onigiri je tradiční japonský „hambáč“ – rychlé jídlo např. na cesty.

Žádné komentáře:

Okomentovat